10 jaar Thomas Cook Airlines Belgium

Vandaag viert het Belgische Thomas Cook Airlines feest. De maatschappij is deze maand tien jaar geworden. Die verjaardag is goed voor een feest voor personeel en pers in de hangar van Sabena Technics, waar ook de nieuwste speciale paint werd voorgesteld. Een A320 zal deze zomer rondvliegen in een kleurrijk schema.

Thomas Cook Airlines Belgium, dat eigenlijk al in december 2001 werd opgericht, kreeg in maart van 2002 haar Air Operator Certificate (AOC). In diezelfde maand vond dan ook al de eerste vlucht plaats: een A320 vloog vanaf Brussel naar Tenerife en Lanzarote. Tien jaar later vliegt de maatschappij jaarlijks één miljoen reizigers naar 69 bestemmingen met een vloot van zes vliegtuigen: vijf A320’s en één A319.

Die A319 is een recente toevoeging aan de vloot. Het kleinere toestel zal gestationeerd worden in Luik, vanwaar het naar twaalf bestemmingen zal vliegen. Het gaat niet om nieuwe routes en er zullen ook geen routes vanaf Brussel sneuvelen. Het toestel dient enkel om ook reizigers te verwelkomen vanaf de Luikse luchthaven. De piloten en cabin crews zullen vrijwillig kunnen kiezen als ze vanaf Luik wensen te vliegen. Er zou dus geen personeel gebaseerd worden. De A319 zal morgen (29 maart) worden overgevlogen vanaf Brussel naar Luik, waar het na de vlucht ook gedoopt zal worden. Vrijdag zal het toestel dan voor het eerst commercieel worden ingezet op een retourvlucht naar Marrakech en Agadir.

Voor komend zomerseizoen heeft Thomas Cook haar samenwerking met Pegasus afgebouwd, en zal ze de samenwerking met het Turkse Tailwind verder uitbouwen. Die maatschappij zal deze zomer twee B737’s stationeren op Brussel, die dan zullen opereren met voor de helft een Belgische crew aan boord. Ook de samenwerking met Jetairfly, waarbij er twee B767’s in een onafhankelijk kleurenschema worden gebruikt, blijft voorlopig van kracht. Ook hier bestaat de crew voor één derde uit cabin crew van Thomas Cook. Daarmee wil Thomas Cook de service van haar partners op het niveau brengen van dat van de maatschappij zelf.

Omwille van de tiende verjaardag van de maatschappij, heeft Thomas Cook één van haar vijf A320’s in een speciaal kleurenschema gestoken. Het toestel, dat de registratie OO-TCH draagt, was de eerste nieuwe Airbus voor Thomas Cook. De maatschappij mocht het toestel in februari 2003 bij Airbus in ontvangst nemen. Het is het zoveelste speciale kleurenschema nadat de maatschappij al heeft rondgevlogen met thema’s van Kamagurka, Plop, Mega Mindy, Kim Clijsters en K3. Net zoals bij de voorgaande beschilderingen is enkel de linkerkant versierd.

Ook de uniformen werden letterlijk in een nieuw jasje gestoken. De stewardessen zullen voor deze zomer allemaal een nieuwe jurk dragen met daarin de kleuren van Thomas Cook verwerkt. Ook een nieuw sjaaltje en een nieuwe das voor de stewards horen bij de vernieuwing. Het nieuwe uniform werd ontworpen door Belgisch mode-icoon Kaat Tilley. Zij heeft onder andere een eigen kledinglijn, eigen juwelen en haar eigen theaterkostuums. Het nieuwe uniform werd op drie maanden tijd ontworpen en uitgewerkt, en zal de komende weken meer en meer aan boord te zien zijn.