Update: accident met B747 British Airways in Johannesburg

Gisterenanavond vond er op de luchthaven van Johannesburg een accident plaats met een B747-400 (G-BNLL) van British Airways. Tijdens het taxiën raakte het toestel om een nog onbekende reden met de vleugel een gebouw op de luchthaven OR Tambo. Op de foto’s is te zien dat het gebouw zwaar beschadigd raakte en dat een behoorlijk deel van de vleugel in het gebouw zit. Ondertussen zijn er ook nieuwe foto’s opgedoken die de schade aan het toestel tonen bij daglicht. (zie onderaan)

Het gaat om vlucht BA34 van Johannesburg naar Londen Heathrow. Het toestel dat de vlucht uitvoerde is een B747-400 met registratie G-BNLL. De vorige vlucht van het toestel was BA33 tussen Londen en Johannesburg, waar het vanochtend rond 08:30 was geland. De vlucht die de 747 nu uitvoerde moest om 22:45 lokale tijd opstijgen, maar zover is het dus nooit gekomen.

Het toestel zou onderweg zijn geweest naar baan 03L via taxiweg B (Bravo). Daar raakte het toestel de gebouwen rechts van de taxiweg die u onderaan de pagina op de kaart kan zien. Wellicht is de crew te laat afgedraaid en is ze vanaf taxiweg B op een stuk geraakt (taxiweg M) dat niet geschikt is voor het formaat van een 747.

Harriet Tolputt

©Johnhart16

©Flightlevel

Ondertussen zijn er ook foto’s gepubliceerd in daglicht van de opgelopen schade. De vleugels met uitgeklapte slats en de wingtip zijn zwaar beschadigd. Het betrokken toestel werd in 1990 nieuw afgeleverd aan British Airways en is dus al 23 jaar oud.


©Twitter/Romeo E.T.

©Twitter/Romeo E.T.

©Twitter/Romeo E.T.

©Twitter/Romeo E.T.

Er zouden 182 passagiers aan boord zijn geweest. Er zouden vier mensen in het gebouw licht gewond zijn geraakt.

Hetzelfde toestel was in 2007 al eens betrokken bij een botsing. Toen werd de linkervleugel geraakt door een voorbij taxiënde Sri Lankan A340 met een afgebroken wingtip als gevolg.


©Flickr