IAG probeert derde keer overname Aer Lingus

International Airlines Group – het moederbedrijf van onder andere British Airways en Iberia – zal wellicht een derde overnamepoging wagen voor Aer Lingus. De vorige twee pogingen werden door Aer Lingus afgeketst omdat de Ieren vonden dat hun bedrijf meer waard was. Analisten van Bloomberg verwachten een nieuw bod van 2,50 euro per aandeel, tien cent meer dan wat eind vorig jaar geboden werd. Toen werd de waarde Aer Lingus geschat op 1,28 miljard euro.

© Bloomberg

De twee grootste aandeelhouders, Ryanair (29,8%) en de Ierse overheid (25,1%), hadden allebei hun wens uitgedrukt om hun respectieve delen in Aer Lingus te verkopen. “We zijn actief op zoek naar mensen om ons een aanbod te doen. Er moet iets gebeuren, al dan niet IAG of iemand anders,” zei de Chief Marketing Officer van Ryanair Kenny Jacobs vorige week aan het magazine TravelWeekly.

IAG blijft vooralsnog de belangrijkste kandidaat. Willie Walsch, de huidige ceo van IAG en voordien bij Aer Lingus, is naar verluidt zeer geïnteresseerd in de slots die EI in handen heeft op Londen Heathrow. Ook wil hij de transatlantische vluchten vanuit Dublin meer uitbouwen. Met name de mogelijkheid om op de luchthaven van Dublin de zogenaamde pre-clearance voor de US Customs and Immigration uit te voeren, is van goudwaarde.