Nieuwe cabine voor Thomas Cook Airlines

Tegen volgende zomer zal de volledige Airbus-vloot van Thomas Cook Airlines Belgium met een nieuwe cabine worden uitgerust. Vanavond stelde Thomas Cook op Brussels Airport al de eerste Airbus met de nieuwe cabine voor. Het toestel draagt tevens als eerste het nieuwe ‘Sunny Heart’-kleurenschema. De komende winter volgen de andere Airbussen.

De 180 nieuwe zetels die zijn geïnstalleerd, komen van Acro, een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk gespecialiseerd in vliegtuigzetels. De nieuwe zetels zijn veel smaller zonder in te boeten aan comfort en geven meer ruimte aan de passagier. Samen met de nieuwe overhead bins geven ze het gevoel van in een gloednieuw vliegtuig te zitten.

© David Spinnael

Een andere nieuwigheid vinden we bij het in-flightentertainment waarbij het controlepaneel is ingebouwd in de zetel voor je. Daarmee kunnen er verschillende muzikale playlists doorlopen worden en kan het volume van de hoofdtelefoon aangepast worden.

De normale films en series worden dan nog wel steeds op de grotere schermen getoond, op termijn is het de bedoeling dat passagiers hun eigen apparaten kunnen aansluiten aan een on-board-netwerk met een uitgebreid aanbod aan films en series.

© David Spinnael
© David Spinnael

De OO-TCH die vanavond in Brussel werd voorgesteld, is ook het eerste vliegtuig dat volledig in het nieuwe ‘Sunny Heart’-kleurenschema is geschilderd. Daarbij werden er minder lagen verf gebruikt dan voordien, goed voor een besparing van zo’n 450 kilogram per toestel.

Samen met de nieuwe cabine, die door de lichtere zetels 350 kilogram minder weegt, werd het totale gewicht van deze A320 verminderd met zo’n 800 kilogram. Een besparing die zich onder meer laat voelen in de brandstofrekening.

© Yannick De Bel

Net zoals afgelopen zomer zal Thomas Cook Airlines in 2015 terug beschikken over een vloot van 6 eigen Airbussen: 5 A320’s en 1 A319. Daarvan worden de 5 A320’s allemaal komende winter uitgerust met de nieuwe cabine. Aan de A319 zal niets veranderen aangezien dat toestel na het einde van volgende zomer de vloot definitief verlaat.

Ondertussen onderzoekt Thomas Cook of een toevoeging van een A321 aan de vloot haalbaar is. Dat toestel zal dan komen van zustermaatschappij Condor. Momenteel wordt er bekeken of de A321, met z’n 215 zetels zo’n 35 meer dan de A320, realistisch is voor het Belgische Thomas Cook. De vraag is of een toestel met zo’n grotere capaciteit volwaardig kan ingezet worden in het netwerk.