Brandenburg wellicht ten vroegste in 2017 open

De nieuwe “Brandenburg”-luchthaven in Berlijn zal wellicht niet voor 2017 openen. Dat zegt de Minister van Financiën van de deelstaat Brandburg, Christian Gorke. In een interview met de krant Der Tagesspiegel zegt Gorke dat een opening in 2017 “niet onrealistisch is, gezien de huidige situatie”. De staat Brandenburg is samen met de stad Berlijn en de Duitse federale overheid een aandeelhouder in de nieuwe luchthaven.

Luchthavenuitbater Flughafen Berlin Brandenburg had gepland om een haalbare openingsdatum bekend te maken voor het einde van het jaar. Ondertussen is dat doel al bijgesteld naar een “time window” voor de opening. Die tijdspanne zal na de beheerraad van 12 december onthuld worden, zo klinkt het. De originele openingsdatum was juni 2012, maar die datum werd enkele weken voor de geplande opening uitgesteld naar oktober 2013.

Behalve de openingsdatum, blijkt ook het financiële plaatje niet volledig overeen te komen met het gepland budget. In 2012 werd al 1,2 miljard euro extra kapitaal vrijgemaakt, waardoor het totale budget sindsdien op 4,3 miljard euro komt. Eerder dit jaar meldde de luchthaven echter dat er nog meer geld nodig was, aangezien de “Greenfield Terminal” al aan haar maximum capaciteit zal zitten tegen de tijd van de opening en dus snel uitgebreid zal moeten worden.