Juli recordmaand voor Brussels Airport

Afgelopen maand beleefde Brussels Airport een recordmaand. Met 2,3 miljoen passagiers gedurende de maand juli was het de drukste maand ooit op de nationale luchthaven. Het vorige record dateert van juli 2000.

Vorige maand reisden 2.333.236 passagiers van of naar Brussel. Dat is een stijging van 14,8 procent of zo’n 300.000 passagiers meer ten opzichte van juli vorig jaar. Het grootste deel van die groei is te wijten aan de uitbreiding van het lowcostsegment met vooral vluchten van Ryanair en Vueling.

Maar ook de andere segmenten stegen. Het aantal transferpassagiers dat gebruik maakte van Brussel als hub nam toe met 7,1 procent. Buiten de lowcostmaatschappijen is de groei ook te danken aan de goede resultaten van Brussels Airlines dat zo’n 10 procent meer passagiers vervoert ten opzichte van vorig jaar.


© Yannick De Bel

Daarmee breekt afgelopen julimaand het vorige record in 2000 met een stijging van zo’n 4 procent. Terwijl Brussel het met bijna een kwart minder vluchten moet stellen ten opzichte van de zomer van 2000 kent de luchthaven dus een passagiersstijging ten gevolge van een stijging van de bezettingsgraad. Die steeg met 5,2 procent ten opzichte van vorige zomer waardoor een gemiddelde vlucht 119 passagiers vervoert.

Maar niet alles is positief. Het vrachtverkeer bleef afgelopen maand krimpen tot zo’n 37.000 ton vracht. Het vrachtvolume dat met vrachtvliegtuigen van en naar Brucargo vervoerd werd, daalde met 38 procent. De vrachtvluchten die DHL uitvoert konden dat verlies gelukkig compenseren. DHL kende een stijging van 32 procent. Ook de vracht die met passagiersvliegtuigen vervoerd wordt, steeg met zo’n 7 procent.