UPDATE: Vlucht Air Algérie AH5017gecrasht boven Mali

Update:
Deze namiddag bevestigde een medewerker van de Algerijnse luchtvaartautoriteit dat het toestel inderdaad neergestort is. De plaats van de crash zou zich bevinden in een moeilijk bereikbaar gebied nabij Tilemsi, in Mali. Volgens brigadegeneraal Koko Essien, bevelhebber van de VN-missie in Timboektoe, ligt de crash site tussen Gao en Tassalit. Twee Franse gevechtsvliegtuigen die in Mali zijn gestationeerd, zijn opgestegen om het wrak van het toestel te zoeken.

Aan boord van het gecrashte toestel bevond zich volgens Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders één Belg. Details zijn er nog niet, maar het zou gaan om een vrouw. Mogelijk was er nog een passagier met een dubbele nationaliteit, waaronder de Belgische. De meeste passagiers waren Fransen (een vijftigtal), maar ook 24 Burkinezen, 8 Libanezen, 4 Algerijnen, 2 Luxemburgers, één Zwitser, één Nigeriaan, één Kameroenees, één Oekraïener en één Roemeen. Alle passagiers gingen vanuit Algiers door naar een andere bestemming.

© Tommy Desmet – airliners.net

Luchtvaartmaatschappij Air Algérie heeft haar noodactieplan geactiveerd nadat ze alle contact verloor met één van haar vluchten. Vlucht AH5017 was opgestegen in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, en had Algiers als bestemming. Ongeveer 50 minuten na het vertrek in Burkina Faso werd niets meer van de bemanning gehoord. Er wordt gevreesd dat het toestel, met 110 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord, onderweg gecrasht is.

Het gaat om een McDonnell-Douglas MD-83, die door Air Algérie met bemanning gecharterd werd van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Swiftair. Om 3.55 uur lokale tijd verloor men het radarcontact met de MD-83. Op dat moment vloog het toestel wellicht boven Mali, een gebied dat door The Wall Street Journal als “risicovol” wordt bestempeld. Volgens Franse experts beschikken de strijders in die regio evenwel niet over wapens om een vliegtuig neer te halen.

Uit radargegevens kunnen we afleiden dat het om EC-LTV gaat, een MD-83 die in 1996 gebouwd werd en sinds december 2012 voor Swiftair vliegt. Daarvoor werd het toestel gebruikt door Heliopolis (1996-1998), Avianca (1998-2006) en Austral (2006-2012). Sinds 20 juni vliegt het onder Air Algérie-vluchtnummer. Enkele dagen voordien voerde EC-LTV een paar vluchten uit voor het Spaanse Vueling en op 14 juni vloog het nog voor het Belgische Jetairfly.

Het is de derde vliegtuigcrash in enkele dagen tijd, na het neerschieten van Malaysia Airlines vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Oekraïne en het neerstorten van de Transasia ATR-72 in Taipei gisteren.