Rebellen dachten militair toestel neer te halen

Een dag na de crash van Malaysian Airlines vlucht 17, komen steeds meer details aan de oppervlakte over de echte oorzaak. Het staat ondertussen zo goed als vast dat de 298 inzittenden – het exacte aantal werd gisteravond laat nog bijgesteld – de dood vonden ten gevolge van een terroristische aanslag. Verschillende nieuwsbureaus beschikken namelijk over tweets en telefoongesprekken waarin de leider van de Donbass People’s Militia pocht over het neerhalen van een Oekraïens transportvliegtuig, om luttele uren later zijn fout toe te geven.

Op de website van Igor Girkin, de leider van de Oekraïense separatisten, stond kort na de crash een niet mis te verstane mededeling te lezen: “Boodschap van de Militia: In de buurt van Snizhne een An-26 neergehaald, ligt nu ergens in de Progress-mijn”. Amper een paar uur later is de zin – en alle referenties ernaartoe – van de website verdwenen. Hij is echter wel nog terug te vinden in gecachte versies van de pagina. Ook de video’s waarin de separatisten de doeltreffendheid van hun raketsystemen aanprijzen, worden stuk voor stuk verwijderd.

De verdwenen boodschap op de website van Igor Girkin

Volgens de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken heeft het land een gerechtelijk onderzoek geopend naar terrorisme. Hij meldt dat de nationale inlichtingendienst telefoongesprekken heeft onderschept tussen rebellen en Russische officials waarbij initieel vreugde te horen was over het neerhalen van een Oekraïens militair transportvliegtuig. De Maleisische eerste minister beloofde dat “geen steen onaangeroerd zal blijven” en dat “als het toestel is neergehaald, de daders zonder verwijl voor het gerecht moeten komen”.

In de vrijgegeven gesprekken is te horen hoe rebellenleider Igor Bezler met een vertegenwoordiger van de Russische militaire inlichtingendienst belt en hem vertelt dat kozakken van het dorp Chernukhino een Oekraïense An-26 hebben neergeschoten. “Het vliegtuig viel uiteen in de lucht en het eerste dodelijke slachtoffer is gevonden, het gaat om een burger”. Wat later wordt de fout gemeld: “Om het kort te houden: het gaat duidelijk om een passagiersvliegtuig. Er zijn geen wapens gevonden, maar wel medicatie, handdoeken en toiletpapier”. Ook het paspoort van een Indonesische student wordt teruggevonden.

In het derde geluidsfragment wordt helemaal duidelijk dat het om een passagiersvliegtuig ging. “Er zijn veel lijken van vrouwen en kinderen”, klinkt het. Daarna vragen de bellers zich af wat het vliegtuig boven Oekraïens grondgebied deed. “Er waren spionnen aan boord”, besluiten ze dan maar. Kort na de crash werd datzelfde luchtgebied voor 90 minuten afgesloten, maar ondertussen worden er weer toestellen toegelaten. Veel luchtvaartmaatschappijen vermijden echter Oekraïens luchtgebied en onder andere Air France, Emirates en Lufthansa hebben alle vluchten naar Oekraïne geannuleerd.

Belgen aan boord
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders meldde gisteren al op sociale media dat er “één of twee Belgen” aan boord van het Maleisische toestel waren, maar volgens de officiële passagierslijst gaat het om vier landgenoten. Nederland werd het zwaarst getroffen: 154 van de 298 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit. Verder waren er ook 43 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 3 Filippijnen en 1 Canadees aan boord. De nationaliteit van de overige 41 mensen is tot op heden nog niet bekend.