UPDATE: Malaysia B777 neergestort in Oekraïne

In het oosten van Oekraïne nabij de grens met Rusland is een B777-200 van Malaysia Airlines neergestort. Vlucht MH17 was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het toestel van de radar verdween. Aan boord zaten 280 passagiers en 15 bemanningsleden.

Vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur steeg om 12:31 op vanaf baan 36C op de luchthaven van Schiphol voor een vlucht van zo’n 12 uur naar Kuala Lumpur. Maar toen het toestel zich op zo’n 50 kilometer van de Oekraïense Donetsk bevond, verdween het van de radar.  Op dat moment vloog het toestel op een hoogte van 33.000 voet en bevond het zich nabij de grens met Rusland. Het toestel vloog op airway L980 en bevond zich zo’n 20 mijl van intersectie TAMAK, aangeduid met een rode kruis op onderstaande kaart. Dat gebied ligt tussen de Oekraïense stad Donetsk en de grote Russische stad Rostov-na-Donau.

Volgens Flightradar verdween het toestel om precies 15:21 onze tijd van de radar:

Het betrokken toestel, met registratie 9M-MRD, is een B777-200 van 17 jaar oud met een eerste vlucht in 1997. Aan boord is plaats voor 282 passagiers en volgens de eerste informatie zou de vlucht bijna volledig vol hebben gezeten met een totaal van 280 passagiers en 15 bemanningsleden.

Ondertussen zijn er beelden verschenen van de locatie van de crash nabij het dorp Shakhtarsk.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er geen overlevenden zijn van de crash. Eerste berichten maken gewag dat het toestel zou zijn neergeschoten, vermoedelijk door pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne of door het Russische leger. Echt officiële informatie ontbreekt en momenteel is het niet duidelijk wie of hoe het vliegtuig is neergekomen.

Later meer