Nieuwe internationale luchthaven Doha geopend

Vandaag is op de nieuwe luchthaven van  Doha een allereerste vlucht geland van Qatar Airways ter gelegenheid van de opening. De nieuwe Hamad International Airport vervangt de huidige internationale luchthaven van Doha. En dat was hoognodig. Qatar Airways verhuist wel pas vanaf 27 mei om 09:00 ’s morgens van de oude naar de nieuwe luchthaven.

Een nieuwe luchthaven in Doha was broodnodig. De huidige Doha International Airport kampt al jaren met capaciteitsproblemen. De luchthaven heeft maar een theoretische capaciteit van jaarlijks zo’n 12 miljoen passagiers, maar moest in 2013 al meer dan 23 miljoen passagiers verwerken. De voorbije jaren nam het aantal passagiers jaarlijks met zo’n 10 tot 15 procent toe.

En niet alleen de passagiersaantallen nemen stevig toe. Ook het tonnage van vervoerde vracht is al jaren in stijgende lijn. In 2013 handelde de luchthaven bijna 900.000 ton aan vracht af. Ter vergelijking: in 2013 werd er op Brussels Airport 430.000 ton aan vracht afgehandeld. Daarmee zit Doha in de top-25 van grootste cargoluchthavens ter wereld.

Dat een nieuwe luchthaven dan ook niet kon uitblijven was logisch. De oude luchthaven van Doha was namelijk al verscheidene keren uitgebreid. De laatste grote uitbreiding dateert van 2006 toen Qatar Airways haar beroemde premium terminal opende. De nieuwe luchthaven ligt op zo’n 4 kilometer van de huidige luchthaven.

Net zoals op andere luchthavens in de wereld opent de nieuwe Hamad International Airport in fases. Bij de opening, vanaf vandaag dus, beschikt de luchthaven over een jaarlijkse capaciteit van 28 miljoen passagiers en 1,4 miljoen ton aan vracht. Wanneer de luchthaven volledig operationeel is tegen 2020 verhoogt die capaciteit naar respectievelijk 50 miljoen passagiers.

Vanaf vandaag namen al enkele (kleinere) maatschappijen de nieuwe luchthaven in gebruik. Maar het gros van de andere maatschappijen zal pas op 28 mei verhuizen. Vandaag was de eerste vlucht wel een A320 van Qatar Airways, die speciaal voor de opening landde op de nieuwe luchthaven.


©Qatar Airways

Enkele cijfers:

  • De oppervlakte van de luchthaven bedraagt 29 vierkante kilometer
  • Er is 1 terminal voor passagiers met 3 pieren en 1 afgelegen terminal voor staatshoofden
  • In totaal zijn er 41 contact gates met samen 88 bruggen
  • Terminal 1 is uitgerust met 150 check-in desks
  • De nieuwe hangar voor onderhoud kan maximaal 13 vliegtuigen tegelijk onderdak bieden
  • Tegen 2020 moet er ook een kleinere terminal 2 komen

©

©

©

©