Zomer 2014 op Brussels Airport

Morgen start wereldwijd in het noordelijk halfrond het IATA-zomerseizoen. Dat betekent natuurlijk weer een hoop veranderingen in het vluchtschema op Brussels Airport. Opvallend deze zomer is de grote toename aan extra frequenties en nieuwe bestemmingen, vooral dankzij de lowcostmaatschappijen. Maar ook het langeafstandsnetwerk breidt uit.

Er is getracht dit overzicht zo volledig mogelijk te maken, indien opmerkingen gelieve ze in de comments achter te laten.

Nieuwe routes

We beginnen met de veranderingen op het langeafstandsnetwerk. Deze zomer zal er vanaf Brussel naar twee nieuwe bestemmingen in de Verenigde Staten kunnen gevlogen worden. Zo zal US Airways vanaf 5 juni tot en met 2 september dagelijks vliegen tussen haar hub in Charlotte en Brussel. Deze vluchten zullen worden uitgevoerd door de B767-200’s en Charlotte is samen met Philadelphia de tweede bestemming voor US Airways vanaf Brussel. De nieuwe route hoort bij de Europese expansie vanaf Charlotte die US Airways doorvoert. Ook Barcelona, Lissabon en Manchester zullen nieuwe vluchten krijgen.

De tweede Amerikaanse bestemming die we deze zomer bij krijgen is Miami. Jetairfly vliegt vanaf 5 april 2 keer per week met de B767-300 (OO-JAP) naar de staat Florida. Enkele jaren geleden vloog de maatschappij ook al op Orlando. Naast Miami opent Jetairfly ook een nieuwe route naar Tel Aviv en dit 3 keer per week met de B737-800.

Bij concurrent Thomas Cook Airlines Belgium zien we slechts 1 nieuwe route: Split in Kroatië. Vluchten zullen op woensdag en zondag worden uitgevoerd.

©Yannick De Bel

Nu we toch met de Belgische maatschappijen bezig zijn: Brussels Airlines zal deze zomer ook op enkele nieuwe zomerse bestemmingen gaan vliegen. Enkele van hen werden vroeger al eens aangevlogen (Ajaccio, Bastia, Figari, Cagliari, Athene en Sevilla) maar er zijn ook enkele compleet nieuwe bestemmingen: Bari, Malta en Montpellier. Verder zal SN ook de routes naar Polen, die ze in 2012 stopzette, terug opstarten. Zowel Warschau als Krakau zullen terug toestellen van Brussels Airlines over de vloeren krijgen.

En er zijn nog meer nieuwe routes naar Polen. euroLOT start met twee nieuwe bestemmingen vanaf Brussel: Gdansk en Wroclaw. Naar Gdansk zal euroLOT 4 keer per week vliegen en naar Wroclaw 3 keer per week. Alle vluchten zullen worden uitgevoerd door de Dash.

Turkish Airlines start dan weer vluchten naar de tweede luchthaven van Istanboel: Sabiha Gokcen. De lowcostmaatschappij Pegasus vloog al op deze route, maar verhuisde de vluchten van Brussel naar Charleroi . De vluchten worden dagelijks uitgevoerd met de B737-800’s.

Het Griekse Aegean Airlines breidt het aantal bestemmingen vanaf Brussel uit. Vanaf 2 juni vliegt de maatschappij wekelijks naar Thessaloniki.

BMI Regional zal op weekdagen 2 keer per dag vliegen tussen Brussel en Newcastle en op zondag 1 keer. Dit telkens met de ERJ-145.

Meridiana zal vanaf 7 juni wekelijks vliegen met een B737 van Air Italy tussen Brussel en Olbia.

En dan zijn er natuurlijk nog de grote expansies bij de lowcostmaatschappijen easyJet, Ryanair en Vueling. Het Britse easyJet start vluchten op naar Londen Gatwick, Napels en Bordeaux. 

Het Ierse Ryanair vliegt zoals bekend naar Alicante, Barcelona, Ibiza, Lissabon, Malaga, Palma, Porto, Rome, Valencia en Venetië Treviso. 

Het Spaanse Vueling opent deze zomer een basis in Brussel en vliegt naar Alicante, Barcelona, Ibiza, Malaga, Valancia, Rome en Santiago de Compostela.

 

©Yannick De Bel

Extra frequenties

Buiten de nieuwe maatschappijen en nieuwe routes zien we ook enkele frequentieverhogingen. Als we naar Brussels Airlines kijken dan zien we een frequentieverhoging naar Luanda in Angola. Er komt een extra vlucht op zondag bij, die via de Congolese hoofdstad Kinshasa zal worden uitgevoerd. Een andere belangrijke verhoging zijn de vluchten naar Tel Aviv. Momenteel vliegt de maatschappij 8 keer per week tussen Brussel en Tel Aviv (2 vluchten op zondag). Nu komen er daar 3 wekelijkse vluchten bij waardoor het totaal op 11 vluchten uitkomt. Verder worden ook de vluchtfrequenties naar Firenze, Palermo, Marseille, Catania, Madrid en Lissabon verhoogd.

 Naast de nieuwe route naar Thessaloniki zal Aegean Airlines de vluchten naar Irakleion verhogen van 3 naar 4 wekelijkse vluchten.

Icelandair voegt deze zomer een extra wekelijkse vlucht toe op de route Brussel-Reykjavik. Vanaf mei tot eind oktober vliegt de maatschappij 4 keer per week tussen Brussel en de IJslande hoofdstad, en dit met de B757-200.

Minder frequenties

Air Serbia vermindert het aantal vluchten tussen Belgrado en Brussel. Terwijl de maatschappij in de winter nog dagelijks actief was, valt er in de zomer een frequentie op zaterdag weg. De maatschappij biedt op zaterdag enkel nog vluchten aan naar Brussel via Amsterdam in codeshare met KLM.

Geschrapte vluchten

Niet bekend

Equipment changes

De belangrijkste equipment change vinden we op de Air Canada-route tussen Montréal en Brussel. Het hele zomerseizoen zal de maatschappij de B767-300 upgraden door een A330-300. Enkele zomers geleden heeft Air Canada dit nog al eens gedaan.

©Yannick De Bel