Heathrow’s Terminal 2 opent op 4 juni

Op 4 juni zal op de luchthaven van Heathrow een gloednieuwe terminal in gebruik worden genomen. Terminal 2, dat bijna exclusief onderdak zal bieden aan alle Star Alliance-maatschappijen, opent dan voor het eerst de deuren. Heathrow zal de terminal wel op voorhand uitgebreid testen om een fiasco zoals bij de opening van British Airways’ Terminal 5 in 2008 te vermijden.

De nieuwe Terminal 2 heeft een kostenplaatje van 3 miljard euro en komt op de plaats van de vorige Terminal 2 en Queens Building. De oorspronkelijke terminal dateerde al van 1955 en het volledige gebouw werd in 2009 gesloten en in 2010 gesloopt.

De nieuwe Terminal 2 werd ontworpen door het Spaanse Luis Vidal en zal alle 23 Star Alliance-maatschappijen verenigen in één gebouw alsook Aer Lingus en Germanwings. De terminal zal worden uitgerust met 66 self-service kiosks met daarachter 60 baggage drop off desks. Daarbuiten zullen er ook nog 56 traditionele check-in desks beschikbaar zijn.

Om chaos zoals bij de opening van Terminal 5 in 2008 te voorkomen zal er geleidelijk aan verhuisd worden naar de nieuwe terminal. Over een periode van 6 maanden zullen stelselmatig 25 luchtvaartmaatschappijen hun intrede maken. United Airlines (16 vluchten/dag) zal de eerste maatschappij zijn gevolgd door Air Canada, ANA en Air China. De weken en maanden daarop volgen dan de andere maatschappijen.

Voor Star Alliance-passagiers zal de nieuwe terminal een grote vooruitgang betekenen, want nu moeten transferpassagiers vaak van terminal verwisselen. Londen Heathrow is wereldwijd de luchthaven met de meeste Star Alliance-maatschappijen (23 in totaal). Ter vergelijking: Star Alliance-hub Frankfurt heeft er ‘maar’ 21.

Voor de opening op 4 juni zullen er nog een hoop testen gebeuren. Zo zal onder andere de capaciteit worden getest met 3.200 proefpersonen. De terminal is namelijk berekend op 3.000 passagiers per uur. In totaal zullen er 14.000 mensen bij de testen betrokken zijn.

Nadat alle maatschappijen verhuisd zijn, zal de huidige Terminal 1 gesloten worden. Die wordt momenteel grotendeels gebruikt door Star Alliance-maatschappijen.