Foto’s: einde van de rit voor deze twee B747’s

Op de luchthaven van Oostende is menig luchtvaartliefhebber (de oudere generatie wellicht nog meer dan de jonkies) aan het treuren. Twee Boeing 747-200’s van het ter ziele gegane MK Airlines worden er op dit moment tot schroot herleid. De toestellen waren ruim dertig jaar oud en stonden al sinds april 2010 aan de grond, toen MK Airlines de boeken neerlegde. Het bedrijf Galloo uit Menen werd ingeschakeld om de werken uit te voeren.

© Photo News

De ontmanteling is op 9 december begonnen en zal een tiental dagen duren. Als eerste werden de Rolls-Royce-motoren gerecupereerd. Daarna wordt het toestel ontdaan van alle gevaarlijke stoffen, chemicaliën, olie en brandstof. Tenslotte gaat men over tot het weghalen van de nog bruikbare instrumenten en onderdelen. Die zullen vanaf nu dienstdoen als wisselstukken voor andere vliegtuigen.

© Michel Vandaele

Tot 2010 was MK Airlines een veel geziene gast op de luchthaven van Oostende. De luchtvaartmaatschappij was gespecialiseerd in vrachtvervoer tussen Europa en West-Afrika en had één van haar grootste hubs in Oostende. Ook in Luxemburg, Gatwick en Kent was MK veel actief. Het hoofdkwartier was in Ghana, maar het belangrijkste Afrikaanse verdeelcentrum bevond zich op de luchthaven OR Tambo in Johannesburg.

© Michel Vandaele