Douane doet voort met acties op Brussels Airport

Op Brussels Airport is er voor aankomende passagiers nog altijd hinder door stiptheidsacties van de douane. De douane begon haar acties enkele dagen geleden op 11 september waarbij aankomende passagiers die de luchthaven willen verlaten regelmatig worden geblokkeerd. Een laatste overleg gisteren leverde niets op en de acties blijven dus doorgaan.

De acties van de douane zijn vandaag hun vierde dag ingegaan en worden met intervallen gehouden in zowel de drukke voormiddag als namiddag. De acties beginnen meestal op het uur en duren in totaal een halfuur waarbij de bagage van elke passagier grondig wordt gecontroleerd. Daardoor ontstaan er al gauw lange wachtrijen van honderden passagiers doordat er op een halfuur maar een handvol mensen kan passeren.

De douaniers zijn niet tevreden met de nieuwe regeling van de federale overheid waarbij nacht- en weekendwerk niet meer apart wordt vergoed. Die regeling voorziet maandelijks een forfaitair bedrag voor alle douaniers, ongeacht de geleverde prestaties. Er wordt dan niet meer gekeken naar wie er meer nachten en/of weekends werkt, het forfaitair bedrag blijft voor iedereen gelijk. De vakbonden eisen dat wie ’s nachts en op zaterdag werkt 50 procent extra moet worden betaald en wie een zondag werkt 200 procent extra.

Ook voor het vrachtverkeer op Brucargo is er serieuze hinder. Hoelang de acties nog gaan voortduren is niet bekend.