Augustus ’13 goed voor BRU, SN ziet lichte daling

De afgelopen maand augustus was de beste voor Brussels Airport in 13 jaar, na de topzomer van 2000. Ten opzichte van augustus 2012 steeg het passagiersaantal met 1,6 procent tot in totaal 1.961.772 passagiers. Het aantal passagiers met als vertrekpunt Brussel steeg maar liefst met 3,5 procent, maar het totale aantal transfer- en transitpassagiers daalde wel sterk met respectievelijk 5,9 en 4,9 procent.

Bij de transferpassagiers horen mensen die met een vlucht in Brussel aankomen en een connectievlucht nemen naar een volgende bestemming, terwijl transitpassagiers met een vlucht in Brussel aankomen, maar met hetzelfde toestel verder vliegen. In Brussel zijn dit dus praktisch hoofdzakelijk passagiers die met Jet Airways tussen India en Noord-Amerika vliegen door de hub die de Indische maatschappij in Brussel heeft. De daling in dit segment komt er door het verminderd aanbod van langeafstandsroutes ten opzichte van 2012 (zoals o.a. American Airlines dat Brussel afgelopen jaar volledig verliet).

Yannick De Bel

Het totale aantal vliegtuigbewegingen (landen of opstijgen) daalde met 1,5 procent tot 18.834 bewegingen. Dat in combinatie met meer passagiers zorgt ervoor dat de toestellen voller zitten. Op een gemiddelde vlucht van of naar Brussels Airport zaten 117 passagiers in plaats van 112 vorige zomer. Dat is goed voor een record: nog nooit zaten er zoveel passagiers op een vlucht van of naar Brussel.

Het vrachtvervoer naar en van Brussel blijft echter dalen. Ten opzichte van 2012 daalde het totaal aantal ton vervoerde vracht in augustus met 6,4 procent. Zo zorgde het uitblijven van een nieuw luchtvaartakkoord tussen België en Taiwan in het stopzetten van de operaties van het Taiwanese Eva Air Cargo in Brussel, dat sinds deze maand niet meer op Brussel vliegt.

Cijfers door Brussels Airport.

Bij Brussels Airlines was er een passagiersvermindering van 0,7 procent t.o.v. augustus 2012. SN voerde wel, net zoals vorige zomer, regelmatig chartervluchten uit voor touroperator Thomas Cook. De passagiersaantallen van die vluchten zitten dan ook niet verrekend in het passagiersaantal. Het opmerkelijkste is dat SN op haar langeafstandsnetwerk van en naar Afrika een vijftal procent meer passagiers vervoerde. In totaal vlogen er met SN afgelopen maand 522.790 passagiers, zowat 26% van het totale aantal passagiers op Brussels Airport. Op de routes naar en van de Verenigde Staten (New York en Washington) kon SN een 750-tal passagiers per dag vervoeren.