BER misschien in oktober gedeeltelijk open

De nieuwe Berlijnse luchthaven Berlin Brandenburg (BER) zal tegen het najaar misschien gedeeltelijk open kunnen gaan.  CEO van BER, Hartmut Mehdorn, wil de Berlijnse luchthaven in stappen openen en daar misschien dit jaar al mee beginnen. Het eerste deel dat geopend wordt, zou het lowcostgedeelte zijn, de noordelijkste pier van de luchthaven. Dat betekent dat easyJet haar operaties komende herfst zou kunnen verhuizen van de buur Schönefeld naar Brandenburg. Toch is het nieuws nog niet officieel en is er twijfel of dat wel gaat lukken.

Brandenburg moest in juni 2012 openen, maar door veiligheidsproblemen ging dat niet. Er zouden problemen zijn met o.a. het luchtcirculatiesysteem, problemen met de brandbeveiliging en de elektrische deuren. Sindsdien wordt er gewerkt aan alle mankementen en is het kostenkaartje al opgelopen tot meer dan vier miljard euro, het dubbele dan dat ooit voorzien was. Maandelijks zou de luchthaven zo’n 20 miljoen euro kosten, en dat zonder één passagier of inkomen.

BER heeft twee landingsbanen en drie pieren. De meest noordelijke pier zal gebruikt worden voor vluchten van easyJet en Condor. easyJet toont zich alvast geïnteresseerd in een snelle verhuis, maar de lowcostmaatschappij stelt dan wel enkele eisen. Zo moet het treinstation van de luchthaven volledig operationeel zijn, anders wil de maatschappij niet weten van een vroegtijdige verhuis.

De opening van BER werd al meermaals verschoven, eerst naar maart 2013, dan naar 2014 en er werd zelfs over 2015 gesproken. Het is dan ook helemaal niet zeker dat 2013 het jaar wordt van de opening. Ondertussen moet de luchthaven van Tegel, de grootste van Berlijn, meer passagiers verwerken dan vroeger. In februari kwamen er dan ook plannen op tafel om 50 miljoen euro te investeren in de luchthaven voor renovatiewerken omdat de opening van BER maar uitblijft.