UPS-cargovliegtuig gecrasht nabij Dubai

Een Boeing 747-400F van vrachtvervoerder UPS (United Parcel Service), met registratie N571UP, is vrijdag (3 september) neergestort in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Volgens onbevestigde bronnen was er sprake van vuur in de cockpit of ind e cargoruimte. Het toestel werd pas in 2007 afgeleverd.

UPS vlucht 6 voerde een vlucht uit vanuit Dubai naar Keulen in Duitsland, zo vernamen we van de luchtvaartmaatschappij zelf. Aan boord waren 2 piloten, die jammer genoeg het ongeluk niet overleefden. Op ongeveer 200 kilometer van Dubai begonnen de problemen en werd er gewag gemaakt van brand in het toestel (het is niet duidelijk of dit in de cockpit of in de cargoruimte was, nvdr).


© AP – Kamran Jebreili

De bemanning zou beslist hebben om terug te keren naar Dubai, wat er op wijst dat de situatie op dat moment nog niet zo precair was. Anders had men er ongetwijfeld voor gekozen om uit te wijken naar een dichterbij gelegen luchthaven. Na een nadering op baan 12L op de luchthaven van Dubai zou een doorstart gemaakt zijn omdat het toestel nog te hoog zat en te snel vloog, maar dat moet nog bevestigd worden.


© Jalapeno26 via CNN iReport

Vervolgens verslechterde de toestand heel erg, zodanig dat ervoor gekozen werd om geen tweede nadering naar Dubai International in te zetten. In de plaats daarvan werd een luchtmachtbasis op ongeveer 20 kilometer van DXB uitgekozen om te landen. De rook in de cockpit werd echter zo dik dat de piloten hun instrumenten niet meer konden lezen en voortdurend aan de verkeersleiding moest vragen wat hun positie, hoogte en snelheid was.


© Jalapeno26 via CNN iReport

Dominique Fanucci, een piloot die in Dubai woont, zei op CNN dat hij het toestel op een hoogte van 100 tot 150 voet boven zijn huis zag vliegen. Het leek hem een Boeing 747. Er was volgens hem geen vuur te zien en het leek of de piloten nog wat controle over het toestel hadden. De motoren draaiden op weinig toeren, zo zei hij. Het toestel leek hem brandstof te dumpen tot op het moment van de impact.

De crash site ligt op ongeveer 6 kilometer van zijn huis en zou een relatief onbewoonde wijk zijn, waar nog veel constructie aan de gang was. Eerder werd gemeld dat het toestel op een snelweg tussen Dubai en Al Ain, een andere emiraat, zou zijn neergestort. Dat bericht klopt dus niet.


© The Aviation Herald

Rond kwart over zeven Belgische tijd heeft UPS op haar website een mededeling geplaatst, waarin het bedrijf bevestigt dat één van haar toestellen is neergestort. “UPS vlucht 6 vanuit Dubai naar Keulen, Duitsland, een Boeing 747-400 met twee bemanningsleden aan boord, is bij het opstijgen gecrasht. Op dit moment hebben we nog geen info over de toestand van de bemanning”, zo stond er te lezen. Ondertussen weten we dat beide piloten overleden zijn, hun lichamen zijn al van de plek van de ramp verwijderd.


© Ferenc Hamori – airliners.net

04/09/2010 16:00: afbeeldingen in daglicht


© EPA

© EPA

Steekkaart crash

Datum: 03 september 2010 17:30 UTC
Maatschappij: UPS
Type toestel: Boeing 747-400F
Registratie: N571UP
Plaats: Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
Fase: Opstijgen
Aantal doden/passagiers: 2/2
Oorzaak: Onbekend

Laatste update: 04/09/2010 16:00
Avatar courtesy of Timo Jäger