Snippers van de week: week 36

In onze serie ‘Snippers van de week’ maken we een samenvatting van de kleinere nieuwsfeiten en de fait-divers die deze week de voorpagina niet haalden, maar toch het vermelden waard zijn.

Eerste Aeroflot 777 volgend jaar
In 2013 zal de Russische luchtvaartmaatschappij haar eerste van zestien bestelde Boeing 777’s in ontvangst nemen. In maart 2011 bestelde Aeroflot al eens acht exemplaren en in juni van dat jaar werd dat aantal op de Paris Air Show verdubbeld. De toestellen zullen worden geconfigureerd in drie klassen, waaronder een volledig nieuwe premium economy: een primeur voor de luchtvaartmaatschappij. Aerflot heeft ook nog een bestelling voor 22 787’s en evenveel Airbus A350’s. (sd)

RAK Airways lanceert binnenlandse vluchten
RAK Airways, gebaseerd in het emiraat Ras Al Khaimah, zal vanaf volgende maand binnenlandse vluchten naar Abu Dhabi lanceren. Initieel gaat het om vier wekelijkse round trips met een Airbus A320. De maatschappij claimt met haar prijzen (ongeveer 100 euro) goedkoper te zijn dan een taxi tussen beide emiraten en hoopt op veel zakenverkeer. Voor business class-passagiers is er bovendien een gratis limousineservice tussen eender waar in de V.A.E. en de luchthaven van Ras Al Khaimah. (sd)

100ste A320 family geproduceerd in China
In juni 2009 rolde het eerste vliegtuig van de band op de Airbus A320 Family Final Assembly Line China, of kortweg FALC. Nu, goed drie jaar later, is de 100ste A320 family afgeleverd aan Sichuan Airlines. Duits Bondskanselier Merkel woonde de plechtigheid bij. Sinds het bestaan van de Chinese Airbus assemblagelijn hebben Chinese bedrijven allen samen orders geplaatst voor meer dan 550 A320 family toestellen. Vanaf volgend jaar komt er ook een assemblagelijn in Alabama, USA.

Zes extra Q400 voor EuroLOT
Vliegtuigbouwer Bombardier Aerospace kwam dinsdag (4 september) met het nieuws dat het Canadese bedrijf een overeenkomst heeft gesloten met EuroLOT voor zes extra toestellen. Het gaat om opties die worden omgezet in een vaste bestelling. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 150 miljoen euro gemoeid. De maatschappij, een gedeeld eigendom tussen LOT Polish Airlines en de Poolse overheid, zal haar vloot Q400 NextGens daardoor uitbreiden tot veertien exemplaren. (sd)

Zwitsers vliegtuig beschadigd in China
Een Airbus A340-300 van Swiss International Airlines raakt deze week beschadigd op de luchthaven van Peking (China). Net voor de boarding viel de jetway, die de terminal met het toestel verbindt, plots 2 à 3 meter naar beneden. Het gevaarte sleurde de L1-deur mee in haar val, waardoor de vlucht logischerwijs geannuleerd moest worden. De passagiers werden omgeboekt en het toestel werd voor reparaties weggesleept naar een nabijgelegen hangar. (sd)

A400 display in Berlijn
Wie het nieuwe militaire vrachtvliegtuig van Airbus (nog) eens in actie wil zien, kan daarvoor tussen 11 en 16 september terecht op de ILA-beurs in Berlijn. Op het terrein waar de nieuwe luchthaven Brandenburg moet komen, zal de A400M deelnemen aan zowel de static als de flying displays. In Farnborough (juli) was het toestel nog beperkt tot de static displays, na een vliegverbod door een fout in de Europrop International (EPI) TP400-D6-motoren, die nu opgelost is. (sd)

© Luis Calvo – Iberian Spotters – airliners.net

Transformatie voor OLT Express
OLT Express Germany ondergaat vanaf oktober dit jaar een volledige metamorfose. De maatschappij is momenteel nog een regionale feeder, maar wil vanaf volgende maand een volwaardige point-to-point lagekostenmaatschappij worden. Er worden daarom drie nieuwe bases opgericht in Dresden, Münster en Saarbrücken met vluchten binnen Duitsland en naar Europese steden als Milaan, Parijs, Boedapest, Londen (Southend) en Wenen; uitgevoerd door de Fokker 100. (sd)

United en American aangeklaagd voor 9/11
De eigenaar van het World Trade Center heeft in New York de toestemming gekregen om beide luchtvaartmaatschappijen voor de rechtbank te dagen. World Trade Center Properties LLC zegt dat de vliegmaatschappijen nalatig waren bij de controles op het vliegveld. Daardoor konden kapers van al-Qaeda aan boord van twee vliegtuigen komen. Als de twee veroordeeld worden, kan er een schade- vergoeding tot 2,2 miljard euro gevorderd worden. (sd)

Ryanair tot 2022 in Charleroi
Er werd deze week een nieuw contract voor tien jaar getekend, waardoor Ryanair nog zeker tot 2022 actief zal blijven op de luchthaven Brussels South Charleroi. Goed nieuws voor de luchthaven, want Ryanair neemt ongeveer tachtig procent van alle commerciële vliegbewegingen voor haar rekening. In de overeenkomst werd ook gestipuleerd dat de afhandeling door eigen personeel zal blijven gebeuren, wat positief is voor de werkgelegenheid in de regio. (sd)