Crash met An-24 in Siberië eist twaalf levens

Twaalf mensen zijn omgekomen en drie anderen raakten dinsdag (2 augustus) gewond bij ongeluk met een Russische passagiersvliegtuig. De An-24 van Katekavia stortte in dichte mist neer terwijl het probeerde landen in het verre noorden van Siberië, zo zeiden onderzoekers. Het vliegtuig met aan boord vier bemanningsleden en elf passagiers vloog van de centraal-Siberische stad Krasnoyarsk naar Igarka, een stad in het noorden van dezelfde regio.


© Reuters – Ho New

“Ten gevolge van de crash zijn één bemanningslid en alle elf passagiers jammerlijk overleden,” zo stond te lezen in een persverklaring van de onderzoekscommissie. “De gezagvoerder, de copiloot en een mecanicien hebben het ongeluk overleefd en worden verzorgd in een lokaal ziekenhuis”. Onder de doden is ook een kind van tien jaar, zo leerden we uit de mededeling.

Er is al een onderzoek ingesteld naar mogelijke (criminele) daden die indruisen tegen de regels voor de veiligheid van luchttransport. Een groep onderzoekers is samengesteld en werd al naar de plek van het ongeval gestuurd. Het persagentschap TASS meldde dat paramedici nog vochten voor het leven van een gewonde passagier, een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar die overleed later.


© PhotoNews – Ho New 

Volgens de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia was er op het moment van de crash sprake van hevige regenval, maar de omstandigheden waren nog steeds goed genoeg om in te kunnen landen. “Maar in plaats van recht naar de baan te vliegen, begon het vliegtuig naar rechts te draaien en raakte het ongeveer 700 meter voor het begin van de landingsbaan de grond”, zo zou een official gezegd hebben.

Hoewel de veiligheid inzake luchttransport in Rusland er de laatste jaren sterk is op vooruit gegaan, gebeuren er toch nog regelmatig ongelukken. Die worden vooral veroorzaakt door achteruitgestreefd materiaal en een slechte toepassing van en nazicht op de veiligheidsvoorschriften. De productie van de An-24 werd in 1979 stopgezet.


Katekavia An-24
© Petr Gorbunov – airliners.net

METARs:
UOII 021800Z 17002MPS 1500 BR OVC006 15/13 Q0998 NOSIG RMK QFE746
UOII 021700Z 17003MPS 3500 -SHRA BKN007 OVC016CB 15/13 Q0998 NOSIG

Steekkaart crash

Datum: 2 augustus 2010 21:40 UTC
Maatschappij: Katekavia
Type toestel: Antonov An-24
Registratie: RA-46524
Plaats: Igarka, Rusland
Fase: Landing
Aantal doden/passagiers: 12/15
Oorzaak: Onbekend