Meridian Airways moet opkrassen van Schouppe

Ontslagnemend Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe laat nog eens van zich horen. Hij heeft woensdag (28 juli) beslist dat de Ghanese cargomaatschappij Meridian Airways niet langer welkom is in België. Dat is vooral een zware klap voor de luchthaven van Oostende, waar Meridian Airways een grote hub heeft.

De reden voor het vliegverbod zijn ‘serieuze technische mankementen’, die volgens Schouppe werden vastgesteld tijdens onverwachte controles van de SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) gedurende de vorige maanden. Zowel aan de vliegtuigen als aan de onderhoudsfaciliteiten schortte er wat.


© Nicolas Janssens – airliners.net

De maatschappij kreeg daarom een serieuze waarschuwing. Er moest dringend iets gedaan worden aan de kwaliteit van onderhoud en de manier waarop die werd doorgevoerd. Nadien werden er weer controles uitgevoerd en ook die stemden niet tot tevredenheid, met dit vliegverbod tot gevolg.

Meridian Airways, het vroegere Air Charter Express, mag nu niet meer landen of opstijgen (van)op eender welke luchthaven in België. In Groot-Brittannië geldt er eveneens zo’n verbod voor de maatschappij. Ook het overvliegen van het Belgisch luchtruim behoort niet meer tot de mogelijkheden.

Schouppe zegt verder dat hij het hier niet bij zal laten. Hij zal bij de Europese Unie pleiten voor een volledig vliegverbod voor Meridian Airways in elk land van de E.U., en de maatschappij zo op de gevreesde ‘zwarte lijst’ te zetten. De vijf DC-8’s die nog op Oostende geparkeerd staan, mogen nog één vlucht uitvoeren om de toestellen uit de E.U. weg te krijgen.

Avatar courtesy of Luc Van Belleghem