Varkensgriep heeft zware invloed op luchtvaartsector

De laatste week zijn er al talloze berichten verschenen in verband met de varkensgriep, je kan naar geen enkel nieuws kijken zonder dat je iets hebt gehoord over de varkensgriep. De griep is ondertussen al in 15 landen wereldwijd opgedoken en die verspreiding wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door besmette mensen die een vliegtuigreis maken. Er zijn een paar gevallen bekend waar dat een passagier aan boord van een vliegtuig ziek werd en dat het vliegtuig moest worden omgeleid.

Zo moest een toestel van United Airlines dat uit München kwam worden omgeleid omdat een vrouw aan boord van het vliegtuig ziek werd, de vrouw werd na de landing onmiddellijk naar het ziekenhuis overgebracht. Ook is er in Peru een vliegtuig geland omdat er aan boord een passagier was met griep symptomen, deze passagier is daarna direct in quarantaine geplaatst. Later bleek dit echter niet om de varkensgriep te gaan.


© Ricardo Morales Centeno – airliners.net

Verschillende maatschappijen hebben ondertussen besloten om hun omboekingsbeleid te versoepelen. Zo mag je bij het Canadese Westjet kosteloos je ticket annuleren als je voor 8 mei naar Mexico reist; ook is omboeken naar een latere datum mogelijk. KLM heeft ondertussen ook haar omboekingsbeleid versoepelt: passagiers die voor 4 mei naar Mexico vertrekken mogen kosteloos de vertrekdatum wijzigen (maar ze moeten dan wel voor 31 mei vertrekken). Je kan ook tot 8 mei je bestemming veranderen naar een andere bestemming van KLM of één van haar partners.

Het Amerikaanse Continental Airlines gaat nog veel verder en schrapt de helft van haar capaciteit naar Mexico in de maand mei. 40 procent van de 450 weekelijkse vluchten wordt geschrapt en de overige 10 procent wordt gerealiseerd door kleinere vliegtuigen in te zetten. Ook US Airways schrapt vluchten en zet kleinere vliegtuigen in. Tussen 10 mei en 1 juni blijft nog maar 38 procent van de normale capaciteit naar Mexico over. US Airways hoopt op 2 juni de gewone dienstregeling naar Mexico te kunnen hervatten.


© Juan Carlos Guerra – airliners.net

Frankrijk zou graag zien dat er een EU-ban komt op vluchten naar Mexico, maar die komt er waarschijnlijk niet. De meeste EU-lidstaten voelen niks voor zo een algemene EU-ban, dat bleek uit een spoedberaad van de EU-ministers van Volksgezondheid in Luxemburg. Er komt dan misschien geen EU-ban op vluchten van en naar Mexico, maar er worden wel degelijk wereldwijde maatregelen genomen.

Martinair heeft alle passagiers die aan boord waren van vlucht MP 640 vanuit Cancún een brief gestuurd met de waarschuwing om onmiddellijk naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan als ze zich grieperig zouden voelen. Dit doet Martinair omdat een 3-jarige peuter aan boord was van dat vliegtuig die later besmet bleek te zijn door de griep. Alle passagiers die in de buurt van de peuter zijn geweest krijgen griepremmers net zoals de bemanning die de peuter verzorgd heeft.


© Martin Boschhuizen – Air Team Images

Martinair blijft voorlopig wel nog altijd naar Mexico vliegen. Het cabinepersoneel dat tussen Mexico en Amsterdam vliegt heeft instructies gekregen zodat ze weten hoe ze moeten omgaan met passagiers die ziek worden aan boord. Het Amerikaanse Southwest Airlines heeft ook zo zijn maatregelen genomen, er zijn extra plastic handschoenen besteld voor het personeel. Daarnaast zijn alle dekens en kussens uit de toestellen verwijderd om zo de kans op besmetting te verminderen.

Ook United Airlines heeft zijn maatregelen genomen, zo is het personeel geïnformeerd hoe ze moeten omgaan met een zieke passagier aan boord van een vliegtuig. United heeft ook extra handschoenen, mondkapjes en desinfecteermiddelen ingeslagen. United wil zeker geen risico lopen, want een platformmedewerker van de maatschappij op de luchthaven van Denver blijkt besmet te zijn door de Mexicaanse griep. De man werd opgenomen in het ziekenhuis, maar is ondertussen al terug thuis. De medewerker is niet in contact geweest met passagiers en lijkt geen collega’s te hebben besmet.

De verspreiding van de griep zorgt er ook voor dat de aandelenkoers van vele luchtvaartmaatschappijen daalt. Met een verlies van 8.6 procent was Air France-KLM de sterkste daler op de Amsterdamse AEX. In Londen daalden de aandelen van Britsh Airways met 8 procent, maar ook andere maatschappijen wereldwijd zakten in de min: Lufthansa (-10 procent), Singapore Airlines (-7 procent), Qantas (-10 procent) en ook ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappij Delta Airlines ontsnapte er niet aan (-6 procent). Het aandeel van TUI zakte met 5 procent.

Hoewel er nog geen negatief reisadvies is voor Mexico zit de schrik er wel in dat er wereldwijd reisrestricties gaan komen voor Mexico, het openbare leven in Mexico ligt dan ook zo goed als stil. Nu is natuurlijk de vraag hoe het virus zich nog gaat verspreiden, er zullen ongetwijfeld nog gevallen van de varkensgriep buiten Mexico gemeld worden en het virus zal zich waarschijnlijk nog verder verspreiden via vliegtuigen. Cuba, China en Argentinië hebben al alle vluchten naar Mexico geannuleerd, misschien volgen er nog meer landen.