Qatar Airways start A330-lijndienst naar Brussel

Brussels Airport heeft haar volgende grote vis binnengehaald. Na de nieuwe langeafstandsvluchten naar Shanghai (Hainan Airlines), Chicago (United Airlines) en Montréal-Toronto (Air Canada), heeft nu ook Qatar Airways een nieuwe lijndienst naar de hoofdstad van Europa aangekondigd. Deze nieuwe route kadert in een grootschalige uitbreiding van de maatschappij die maandag (21 juni) werd aangekondigd.

Qatar Airways – één van de zes vijfsterrenmaatschappijen volgens Skytrax – start over een periode van vier maanden maar liefst zes nieuwe routes. Tussen oktober en januari worden Boedapest, Boekarest, Nice, Hanoi, Phuket en Brussel opgestart vanaf de hub in Doha, Qatar. De vluchten naar Brussel worden uitgevoerd met de Airbus A330-200.


© Vivian A Watts – airliners.net

De kick-off wordt gegeven door Phuket, dat vanaf 11 oktober dagelijkse vluchten vanuit Qatar krijgt. Het vakantieparadijs wordt de tweede bestemming in Thailand voor de maatschappij, na de hoofdstad Bangkok. De vluchten naar Phuket maken eerst een tussenstop in het Maleisische Kuala Lumpur.

Drie weken later, vanaf 1 november, zal Qatar Airways ook de Vietnamese hoofdstad Hanoi aan haar routenetwerk toevoegen. Daar zal vier keer per week via Bangkok (Thailand) heen gevlogen worden. De nieuwe route zal de diensten naar het commerciële centrum en de grootste stad van Vietnam, Ho Chi Minh City, versterken, waar de maatschappij de frequentie optrekt van vier naar zeven vluchten per week.

Op 24 november begint de maatschappij haar verovering van de Europese markt. Er worden dan drie wekelijkse vluchten naar Nice, aan de Middellandse Zee, opgestart. Qatar Airways versterkt met deze nieuwe verbinding haar aanwezigheid in Frankrijk die ze nu heeft met vluchten naar Parijs. De vluchten naar Nice verlopen allemaal via modestad Milaan (Italië).


© Pavel Adzhigildaev – airliners.net

Na Nieuwjaar wordt ook Oost-Europa voor het eerst aangedaan, met de start van de vier nieuwe wekelijkse vluchten naar de Roemeense hoofdstad Boekarest, die van start gaan op 17 januari. De vluchten zullen daarna verder vliegen naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije en tevens een nieuwe toevoeging aan de routekaart van de Qatari.

Met vijf vluchten per week vanaf 31 januari rondt onze Belgische hoofdstad Brussel, thuishonk van het Europese Parlement, een indrukwekkende lijst van nieuwe bestemmingen voor Qatar Airways af. De luchtvaartmaatschappij profileert zich naar eigen zeggen als bedrijf met een strategie om sinds de start, 13 jaar geleden, constant nieuwe, interessante routes te openen.

Grote chef Sheikh Al-Baker zei tijdens de voorstelling van de nieuwe routes in Doha het volgende: “Boedapest, Boekarest, Brussel, Nice, Hanoi en Phuket vertegenwoordigen een verwaarloosde markt, dus dat zijn ideale kansen voor ons om hier in te stappen. We hebben veel tijd gestoken in het minutieus analyseren van de mogelijkheden en alle nieuwe bestemmingen zullen onze netwerkstrategie voor onze hub in Doha alleen maar versterken”.

Brussels Airport is verheugd over de aankondiging van deze directe vliegverbinding. Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, zegt daarover: “We hadden al het genoegen om tien nieuwe lange- en middellangeafstandsvluchten te mogen aankondigen voor het huidige zomerseizoen, maar het doet ons bijzonder veel plezier dat we nu al kunnen meedelen dat de groei zich ook in het winterseizoen zal doorzetten. Qatar Airways biedt een hoogstaand product dat op veel bijval zal kunnen rekenen van zakenreizigers en vrijetijdsreizigers die naar de Golf en verder naar het Midden-Oosten, Azië en Afrika willen reizen.”

Qatar Airways heeft openstaande orders voor 80 Airbus A350’s, 60 Boeing 787’s en 32 Boeing 777’s, waarvan de laatste sinds 2007 afgeleverd worden. De luchtvaartmaatschappij is tevens één van de klanten voor de Airbus A380, waarvan ze er vijf besteld hebben. Die zouden vanaf 2012 moeten afgeleverd worden en tegen die tijd hopen ze ook de nieuwe internationale luchthaven van Doha te openen.

Brussel krijgt dus een Airbus A330-200 te zien, terwijl Phuket en Hanoi het met de iets grotere A330-300 zal doen. Boedapest en Boekarest zullen de Airbus A320 mogen verwachten. Qatar Airways heeft geen rechten verworven om passagiers tussen Boedapest en Boekarest te mogen vervoeren. Tussen Kuala Lumpur en Phuket is dit in 6 van de 7 gevallen wel zo.

Vluchtschema

QR 941 DOH 0735 BRU 1245 x26 332
QR 942 BRU 1535 DOH 2355 x26 332