Royal Air Maroc in Amsterdam: ernstige birdstrike

De bemanning van een Royal Air Maroc Boeing 737-400, registratie CN-RMF, werd zondag (6 juni) ernstig op de proef gesteld. Bij het vertrek vanaf baan 18L raakte het vliegtuig een groot aantal vogels, vermoedelijk ganzen. Enkele van de dieren werden in de linkermotor gezogen, die daarop vuur vatte. De piloten schakelden volgends de procedures de betreffende motor uit en stelden het brandblussysteem in werking.


© etab via scramble.nl

Onmiddellijk werd op de luchthaven alles in paraatheid gebracht voor de terugkeer van vlucht AT685 (bestemming Nador, Marokko). De luchthavenbrandweer haastte zich naar baan 18R, waar de Boeing terug zou landen, en de brandweerkorpsen van enkele naburige dorpen verplaatsten zich naar de luchthaven om er de permanentie te houden. Daarbij raakte één brandweerwagen betrokken in het ongeval, hij kantelde onderweg naar de luchthaven.


© Yespur via scramble.nl

Slechts 17 minuten na het opstijgen, stond het toestel al weer op de grond. De bemanning stuurde het vliegtuig van de landingsbaan en stopte de Boeing op de taxiweg. Daar werden de passagiers geëvacueerd door middel van de gekende mobiele trappen. Niemand raakte gewond, maar iedereen was wel erg geschrokken. Enkele buurtbewoners belden in paniek naar de politie toen ze het vliegtuig zo laag zagen overvliegen.


© etab via scramble.nl

Enkele onderzoekers van de Nederlandse Onderzoekraad voor Ongevallen kwamen ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen. Ze namen eveneens de cockpit voice recorders (CVR) en flight data recorders (FDR), beter bekend als de “zwarte dozen”, mee voor onderzoek. Die bevonden zich volgens de eerste persmededelingen in goede staat. Het vliegtuig werd naar een hangar gesleept.


© Yespur via scramble.nl

Pas de volgende ochtend werd de schade aan het toestel duidelijk. De linkermotor is het zwaarst getroffen en erg gehavend, verschillende turbinebladen zijn zelfs afgebroken en in de cowling zit een deuk zo groot als een voetbal. Ook de romp en het landingsgestel kregen het zwaar te verduren en liepen grote beschadigingen op. Op de romp is een groot bloedspoor te zien. RAM zei dat ze zeker twee weken nodig zullen hebben voor de reparaties.


© Yespur via scramble.nl

Avatar courtesy of Daan Krans