Eerste vlucht Brussel-Shanghai van Hainan Airlines

Vandaag (28/05/10) vertrok vanaf Brussels Airport de eerste vlucht van Hainan Airlines naar Shanghai. De maatschappij zal Shanghai deze zomer drie keer per week met Brussel verbinden. De vluchten zullen uitgevoerd worden op maandag, woensdag en vrijdag telkens met vertrek om 13:30 en aankomst om 07:00 de dag erna in Shanghai. Op de vier andere dagen zal Hainan naar Peking vliegen, wat het al sinds de zomer van 2006 doet. Daardoor kunnen passagiers dus vanaf nu dagelijks vanaf Brussel naar China vliegen.

Hainan nodigde ons samen met vertegenwoordigers van Brussels Airport, Brussels Airlines en andere bedrijven van de luchthaven uit voor de festiviteiten op de bovenste verdieping van de B-pier. Liang Pubin, General Manager van Hainan Airlines voor Europa, vertelde dat het voor Hainan momenteel een uitstekende periode is om de nieuwe route op te starten. Doordat de wereldexpo 2010 in Shanghai in volle gang is, betekent dit wellicht dat een groot aantal passagiers van de nieuwe route zal gebruikmaken.


©Yannick De Bel

©Yannick De Bel

©Yannick De Bel

©Andy De vos – General Manager Hainan Airlines Europe

De ceo van Brussels Airport, Arnaud Feist, vertelde over het succes van de Peking-route. Hainan zag op deze route een verdriedubbeling van het aantal passagiers sinds de start ervan. Brussels Airport is dan ook zeer tevreden met Shanghai als nieuwe bestemming en had deze middag nog ander goed nieuws aan te kondigen.
Hong Kong Airlines Cargo, een zustermaatschappij van Hainan, zal wellicht vanaf september cargovluchten uitvoeren tussen Hong Kong en Brussel. De maatschappij zal eerst beginnen met drie keer per week op Brussel te vliegen via New Delhi en de frequentie nadien uitbreiden tot zes vluchten per week. Deze vluchten zouden volgens de ceo worden uitgevoerd door de vrachtversie van de A330.


©Andy De vos – Ceo Brussels Airport

©Yannick De Bel

Ook voor Brussels Airlines is de nieuwe lijndienst goed nieuws. De maatschappij werkt namelijk samen met Hainan door middel van codeshare. Passagiers van Hainan kunnen na aankomst in Brussel doorvliegen dankzij het Europese netwerk van Brussels Airlines. In de andere richting zet Brussels Airlines ook passagiers op vluchten van Hainan. Momenteel levert Brussels Airlines telkens een 25-tal passagiers voor de vlucht naar Peking.


©Andy De vos – Brussels Airlines

©Yannick De Bel

©Andy De vos

Om 13:42 is het dan zover. De A330 is klaar en wordt van gate B5 gepusht. Nadat de motoren gestart zijn, rijdt het toestel onder het oog van tientallen genodigden voorbij de brandweer die het toestel doopt.


©Andy De vos

©Yannick De Bel

©Yannick De Bel

©Andy De vos

©Yannick De Bel

Na de doop taxiet het toestel naar baan 25R waar het voor de allereerste keer opstijgt naar Shanghai. De General Manager Europe van Hainan en de ceo van Brussels Airport snijden een taart in de vorm van de wereldkaart met daarop een vliegtuig van Hainan door.


©Andy De vos – Ceo Brussels Airport en General Manager Europe Hainan Airlines

©Andy De vos

De eerste vlucht is vertrokken en maandag is de volgende vlucht Brussel-Shanghai. Een vlucht die voor Brussels Airport ‘een beloftevolle nieuwe poort naar het oosten’ opent.