103 doden na crash Afriqiyah A330 in Tripoli

© AP

Vanochtend vroeg, omstreeks 06.00 uur GMT+2, is een passagiersvliegtuig neergestort nabij de internationale luchthaven van de Lybische hoofdstad Tripoli. Het gaat om een Airbus A330-200 van de nationale luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways, die uit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg kwam. Aan boord bevonden zich 104 mensen: 93 passagiers en 11 bemanningsleden. Slechts één van de inzittenden overleefde de klap, een Nederlands jongetje van 9. Het gaat om Ruben, een jongetje dat samen met zijn ouders en zijn oudere broertje Enzo (11) op safari was geweest in Zuid-Afrika.


© De Standaard

Volgens Libische officials hadden 22 van de 104 inzittenden de Libische nationaliteit, waaronder de volledige bemanning. Naar verluidt zouden twee Belgen ook zijn omgekomen, mogelijk zelfs drie. Maar vooral Nederland is zwaar getroffen, maar liefst 71 van de inzittenden zouden de Nederlandse nationaliteit gehad hebben. Het gaat om twee groepen toeristen, van de reisorganistaties Kras (24) en Stip (38). 32 van hen hadden Brussel als eindbestemming, de overigen zouden doorvliegen naar Dusseldorf. Negen anderen gingen op eigen houtje naar Zuid-Afrika.

Eindbestemmingen passagiers:

  • Dusseldorf, Duitsland: 42
  • Brussel, België: 32
  • Tripoli, Lybië: 11
  • Londen, Verenigd Koninkrijk: 7
  • Parijs, Frankrijk: 1
De zwarte dozen zijn gerecupereerd uit het wrak
© Corriere

© AP / Abdel Meguid al-Fergany

Omdat zo’n grote groep mensen Brussel als eindbestemming had, werd op Brussels Airport een crisiscel opgericht. Ongeruste familieleden of vrienden konden hier naartoe bellen om de toestand van hun geliefden te weten te komen. Wie passagiers op de luchthaven stond op te wachten, werd begeleid naar een speciale ruimte, waar ook psychologen en dokters klaarstonden om hen op te vangen. Volgens een woordvoerder werden vandaag 4 mensen begeleid.

Crisisnummer Brussels Airport: 02/753.73.00

Nederlandse reisboeken over Zuid-Afrika duidelijk te zien
© Reuters
© Reuters

Het betrokken vliegtuig is 5A-ONG, een Airbus A330-200 die pas in september 2009 werd afgeleverd. Dat maakt het vliegtuig ongeveer acht maanden oud. Het had slechts 1600 uur gevlogen, in zowat 420 “cyclussen”. Afriqiyah is een jonge maatschappij die ook naar Brussel en Amsterdam vliegt. Het opereert een vloot van Airbus A319’s, A320’s en A330’s, die allemaal nog zeer jong zijn. De hub in Tripoli willen ze uitbreiden om een volwaardige tussenhaven te zijn voor vluchten vanuit Europa naar het zuiden van Afrika. Budgetvliegers maken het grootste deel van de passagiers uit, door de goedkope prijzen.

Dit is het tweede ernstige ongeluk met een Airbus A330-200 in minder dan een jaar. Op 1 juni vorig jaar stortte hetzelfde type toestel van Air France neer boven de Atlantische Oceaan, daarbij kwamen 228 mensen om het leven.

Steekkaart crash

Datum: 12 mei 2010 04:00 UTC
Maatschappij: Afriqiyah Airways
Type toestel: Airbus A330-200
Registratie: 5A-ONG
Plaats: Tripoli, Libië
Fase: Landing
Aantal doden/passagiers: 103/104
Oorzaak: Onbekend