Qatar Airways binnen het jaar in een alliantie

Qatar Airways zal rond deze tijd volgend jaar lid zijn van één van de drie grote allianties: Star Alliance, Oneworld of SkyTeam. Dat bevestigde de chief executive officer Akbar Al Baker deze week. Elk van de drie allianties zou geïnteresseerd zijn in het binnenhalen van QR, maar Al Bakar wou niet ingaan op de vraag welke van de Grote Drie zijn voorkeur geniet. De codeshare-deal met Qantas en openlijke bewondering voor Willie Walsch (IAG), verraden echter een lichte voorsprong voor Oneworld.


© flightlevel.be

Al Bakers antwoord op een vraag van Travel Today was bijna lyrisch: “Wij zijn al een deel van een officieuze alliantie. Ik voel steeds een soort partnership tussen alle luchtvaartmaatschappijen in de [Golf]regio,” zei hij. “Dat kan zijn via codeshares, dat kan ook via SBA (Service by Air), het kan zijn door het inruilen van mijlen voor elkaars vluchten. In elk geval leidt dat tot een bepaald niveau van alliantie, zonder het een alliantie te noemen”.

“We zijn bijvoorbeeld geen lid van Star, maar we codesharen wel met verschillende maatschappijen uit die alliantie. Het enige verschil is: als je echt tot een alliantie toetreedt, dan doe je het gewoon met veel meer partijen. Op een bepaalde manier gebruiken luchtvaartmaatschappijen elkaar voortdurend om mekaars passagiers te vervoeren. Lid worden van een alliantie is een voordeel voor beide partijen,” zei A Baker. “Als je lid wordt van een alliantie, begin je dingen te delen die je al gemeenschappelijk hebt”.